Traian Basescu román elnökkel beszélget Orbán Viktor a romániai Tusnádfürdőn - fotó: MTI

Csak egy várost, és csak néhány napra, de a nemzetegyesítés elkezdődött. Ma nyit a 22. bálványosi diáktábor, Tusnádfürdőt egész invázió éri az Orbán-kormányzat hivatalviselői, illetve a Fidesz-kompatibilis üzletemberek és sportolók részéről. A magyar miniszterelnök szombaton üzen haza, a román államelnök már-már szokatlan módon távolmarad az Olt partjáról.

A Hargita megye déli részén, a Keleti-Kárpátokban, a lármás Olt folyó partján fekvő, korábbi alcsíki kisváros 1997 óta ad otthont a Fidesz - illetve Németh Zsolt - kezdeményezésére indult tábor, amely jelentősebb az anyaországi, mint a határon túli magyarok számára. A főattrakció a szombati zárónapon Orbán Viktor magyar miniszterelnök szokásos előadása lesz, a színpadon azonban csak Németh, mint külügyi államtitkár és Tőkés László, az Európai Parlament egyik alelnöke, a rommmagyar közélet jobboldalának reprezentánsa játszik alá, a román köztársasági elnök ezúttal nem látogat Tusnádra.

Traian Basescu hivatalban lévő államfők közül elsőként tette tiszteletét a rendezvényen, korábban Emil Constantinescu már retirált elnökként lépett föl 2003-ban. Basescu hat évvel később arra használta az előadását, hogy a romániai románoknak üzenjen: nem lesz autonómia Székelyföldön, jól mutatott a füttykoncert az esti híradókban. Tavaly az elnökválasztásért kampányolt Tusnádon, az immár ismét kormányfő Orbánnal meg is kapta a rommagyarok négyötödének szavazatát.

Az idei föllépés elmaradásának okait csak találgatni lehet. Májusban még azt jelentették be a szervezők, hogy meghívták Tusnádfürdőre, de Basescu hivatala az érdekeket mérlegelve csak az utolsó pillanatban dönt az elfogadásról. Néhány napja azonban úgy nyilatkoztak, maga az elnöki hivatal érdeklődött a föllépés lehetőségéről, Németh pedig arra hivatkozott, nem is hívták meg, mivel a rendezvény tematikájának fókuszában idén a magyar-magyar kapcsolatok állnak, a szlogenje is egy Willy Brandt parafrázis: "összenő, ami összetartozik".

A korábbi német kancellár ezt az NSZK és az NDK egyesülése kapcsán mondta, a romániai politikai életben a nemzetegyesítésnek nevezett, alig burkolt irredentizmus okán előreláthatólag komoly támadások érik utóbb a résztvevőket, Basescu talán ezt mérlegelve nem adta a nevét a dologhoz.

A magyar kormány viszont komoly erőkkel képviselteteti magát a magyar politikai élet legnagyobb rendezvényén, amelyet egy másik országban tartanak. A kormánytagok és -tisztviselők számára csak nehezen visszautasítható egy olyan fölkérés, mely a miniszterelnök védnökségével folyó eseményre szól.

A július végi Kis-Magyarországra, a tömbmagyar Székelyföld közepére a legnagyobb létszámmal a Külügyminisztérium vonul föl (még az EU-hoz akkreditált nagykövet is előad), a belügyi és a honvédelmi tárca viszont egyelőre nem delegált embereket. Miniszterként csak Réthelyi Miklós (Nefmi) lesz jelen, az államtitkárokat viszont össze sem lehet számolni. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Kárpát-medencei tudástér nevű ezoterikus valamiről értekezik majd. Föllép a már említetett Némethen túl Balog Zoltán romagyügyi, Bencsik János klíma- és energiaügyi, Becsey Zsolt külgazdasági és Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár is. A helyettes államtitkárok fölsorolásától eltekintenénk, bár megjegyzendő, hogy a kiadott program szerint Prőhle Gergely a külügytől (Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes táraságában) egyelőre fel nem derített okokból az Újságíróetika és a politika kapcsolatát vázolja majd.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a megnyitó jelentős feladata jutott, hiányzik viszont Tusnádfürdőről a kormány gyakorlati vezetője, szintén kormányfő-helyettes, emellett miniszter Navracsics Tibor. A legföltűnőbb Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a távolléte, aki pedig igazán illetékes szeretne lenni határontúli ügyekben. A fideszes házelnök azóta demonstrálja a kívülállását, amióta három éve Orbán - Németh befolyására - reálpolitikai okokból a nemigazán szeretett RMDSZ-t támogatta a marginális, Szász Jenő vezette MPP-vel szemben, akiket viszont Kövér favorizált volna.

Az MPPT-idén sem képviseli senki, ám az RMDSZ-től is csak Kelemen Hunor elnök vesz részt a határontúli magyar szervezetek vitáján, ahová egyedül Erdélyből hívtak meg kettőt. A pillanatnyi favorit, ám be nem jegyzett Erdélyi Magyar Néppártot, közismert nevén a Tőkés-pártot Toró T. Tibor ügyvezető alelnök képvisel majd. A miniszterelnök-helyettes Markó Béla a Fidesszel való viszony javítása érdekében februárban hiába adta át a párt vezetését, a jelenleg is kormányon lévő, a határontúli magyar szervezetek közül legnagyobb RMDSZ-nek nem felejtették el, hogy 2002 után három évig bojkottálták a rendezvényt, ami noha a már említett RMDSZ-MPP rommgyar-belvita miatt történt, a Fideszben úgy csapódott le, hogy ellenzékben fordultak el tőlük.

Az autonómia ügye az állampolgársági törvény miatt idén háttérbeszorulni látszik Tusnádfürdőn, arra amúgy is jellemző, hogy az erdélyi önrendelkezést a hawaiival és a tibetivel méri össze egy előadás címe, de legalább a kosovói összehasonlításról nem esik már szó.

Ha a nemzetegyesítés nehéz munkájáról van szó, akkor Pozsgay Imre, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának korábbi tagjának jelenléte nyilván nem mellőzhető; a program szemérmesen csak egykori miniszter, jelenleg egyetemi tanárként hivatkozik rá.

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő az Innovatív nyelvhasználat a közösségi médiában című fórumon értekezik, valamint az MTK elnökeként a magyar focit fogja szeretni Kubatov Gábor (FTC), Buzánszky Jenő (a Grosics és Lóránt közül való) és Csányi Sándor (OTP, Mol, MLSZ) társaságában. A Mol másik vezetője, Hernádi Zsolt az energiapolitikát vitatja majd meg.

A királyi műhelyekből leginkább Ókovács Szilveszter, a Duna TV és Böröcz István Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója delegálódott, noha természetesen Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, mint elfogulatlan és pártatlan megfigyelők az erősen áthallásos című (A magyar médiatörvényről szabadon) rendezvényen vesznek majd részt, amelyet a Fidesz sajtóosztályát korábban vezető MTI-szerkesztő(!) moderál.

Schmitt Pál magyar államfő - minként elődei sem - nem látogat el az eseményre, ott lesz viszont elnöki főtanácsadója, korábbi kampányfőnöke, Kiss Antal, aki az előadásának - vagy vitafórumának ezt a rejtélyes a címet adta: "Az őshonos magyar plüssállatok Európa dzsungelében. Avagy mosolydiplomácia kolbász nélkül?"

Forrás : http://www.stop.hu/articles/article.php?id=909094